• Nowy
Brazylia Filomena Estefânia de Mattos...
Pani Filomena Estefânia de Mattos Couto (z prawej), z mężem oraz córką
Pani Filomena Estefânia de Mattos Couto (z prawej), z mężem oraz córką

Brazylia Filomena Estefânia de Mattos Couto

42,00 zł
Brutto

Brazylia Filomena Estefânia de Mattos Couto - kawa speciality, która otrzymała ocenę 85 punktów SCA. Pochodzi z procesu kontrolowanej fermentacji. Smak: czekolada, karmel, orzechy, przyprawy, suszone owoce, cytrusy

Opakowanie
  • 250g
  • 500g
Sposób mielenia

Szczegóły produktu

Stopień palenia
Średni
Data palenia
Kawę wypalimy po złożeniu zamówienia!

Opis

Brazylia Filomena Estefânia de Mattos Couto
85 punktów SCA

Brazylia Filomena Estefânia de Mattos Couto - jest to następna kawa z procesu kontrolowanej fermentacji, którą mamy przyjemność Państwu zaprezentować. Ziarna pochodzą z mikrozbioru (microlot) o numerze 397 i otrzymały 85 punktów w skali Specialty Coffee Association.

Kawa pochodzi z wydzielonego obszaru plantacji Fazenda Santa Rita, która jest częścią większego gospodarstwa o nazwie Fazenda Central Mattos (mapa). Ze względu na wyjątkowy charakter oraz metodę obróbki kawy partia ta jest sygnowana imieniem i nazwiskiem Filomena Estefânia de Mattos Couto, tj. właścicielki plantacji.
Kawa jest obecna w życiu pani Filomeny od dzieciństwa. Jej ojciec, Francisco Mattos, był wielkim producentem kawy w Brazylii i przekazał tę pasję swoim dzieciom. Pani Filomena w roku 1980 wraz z braćmi nabyła plantację Fazenda Riacho w mieście Patrocínio, która w 2007 roku przeszła przez podział majątku pomiędzy spadkobierców, tj. rodzeństwo i została przemianowana na Fazenda Santa Rita. Dziś gospodarstwem zajmuje się również córka właścicielki, pani Maria Teresa.
Córka pani Filomeny jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych i dzięki niej możemy dowiedzieć się więcej na temat upraw kawy oraz samej plantacji. InstagramFacebook oraz YouTube plantacji.

Jest to 100% Arabica odmiany botanicznej Yellow Bourbon. Kawa otrzymała wysoką notę 85 punktów SCA i uprawiana jest na wysokości od 800 do 1250 m n.p.m. Zbiory rozpoczynają się w kwietniu i trwają 4 miesiące. Ziarna obrabiane są w procesie tzw. kontrolowanej fermentacji, a następnie są suszone na słońcu.  Czas fermentacji wiśni kawowca jest celowo wydłużany ze standardowych 24 godzin do około 100 godz. Efektem tego typu obróbki jest bardzo wysoka słodycz i przyjemny, owocowy posmak, którymi przygotowana kawa uraczy nas po każdym łyku.
Następnie, po etapie suszenia ziarna, gdy kawa osiągnie idealną wilgotność, partie odpoczywają przez 30 dni w drewnianych skrzyniach. Kolejnym etapem jest pakowanie zielonej kawy w oddychające worki GrainPro, które utrzymują odpowiednią wilgotność oraz świeżość aż do momentu, gdy dotrą one do naszej palarni i trafią do pieca.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronie internetowej plantacji cafefilomenaestefania.com.br

Kawa posiada certyfikaty Rainforest Alliance oraz UTZ.

Smak: słodki i łagodny. Wyczuwalne czekolada, karmel, orzechy, przyprawy, suszone owoce, cytrusy

Body: średnie

  • Charakterystyka: 100% Arabica
  • Punktacja: 85 SCA
  • Microlot: tak, seria 397
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Patrocínio, w stanie Minas Gerais
  • Plantacja: Santa Rita
  • Właścicielka farmy: Filomena Estefânia de Mattos Couto
  • Wielkość farmy: 317ha
  • Obróbka: Controlled Fermentation
  • Odmiana: Yellow Bourbon
  • Wysokość upraw: 800 do 1250 m n.p.m.
  • Zbiory: od kwietnia do lipca
  • Wielkość ziaren: +16
  • Pakowanie: 30 kg worek + worek GrainPro

Opinie

Obecnie brak opinii - zaloguj się, aby dodać

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu