Honduras Finca Cerro Azul to nasza nowa kawa speciality z Ameryki Środkowej. Plantacja Finca Cerro Azul należy do rodziny Mierisch, która zajmuje się uprawą kawy w Hondurasie od czterech pokoleń oraz od pięciu pokoleń w Nikaragui. Farma powstała w 2011 roku na terenie Parku Narodowego Azul Meambar, tuż przy jeziorze Yojoa i uprawiana jest tu wyłącznie kawa speciality. Uprawa odbywa się na górzystym terenie, a drzewka kawowca rozciągają się w pasie na wysokości od 1450 do 1900 m. n.p.m. Proces produkcji naszej kawy jest dość skomplikowany w porównaniu do innych kaw, gdyż wiśnie kawowca po zbiorach są fermentowane na sucho. Kawy fermentowane na sucho są zwykle bardziej złożone w smaku i słodsze niż kawy fermentowane na mokro, które są "jaśniejsze" i bardziej wytrawne w smaku. Następnie ziarno obrabiane jest metodą na mokro (washed process), suszone przez 3 dni na słońcu oraz, ze względu na bardzo wysoką wilgotność powietrza w tym rejonie, poddawane są suszeniu mechanicznemu do uzyskania wilgotności na poziomie 13%. W dalszej kolejności kawa jest magazynowana przez co najmniej 30 dni, aż partia (lot) ustabilizuje się na poziomie 11,50% do 12% wilgotności.
Dodatkowe informacje mogą Państwo znaleźć na stronie internetowej plantatora: fincasmierisch.com
Nasza kawa pochodzi ze zbioru LOT 037 i jest to Arabica odmiany Red Cataui.