Etiopia Guji Dimtu Tero Farm to wspaniała, bardzo owocowa kawa, którą wypalimy na stopień jasny, z przeznaczeniem do parzenia metodami alternatywnymi.
Dimtu Tero Farm to gospodarstwo rolne o powierzchni 151 hektarów położone na zalesionym terenie. Nie zauważysz, gdzie zaczyna się lub kończy farma, ponieważ jest ona częścią naturalnego, dużego lasu w tym regionie. Właściciel farmy, Getachew Zekele, stara się zachować nietkniętą przyrodę. Ekologiczna produkcja kawy pozwoliła na przyznanie farmie certyfikatów NOP, EU i JAS Organic. Gospodarstwo jest również stale kontrolowane przez organizację BCS OKO.
Getachew współpracuje ze 136 zarejestrowanymi drobnymi rolnikami (ang. smallholders) zapewniając im wsparcie m.in sadzonkami, prowadzi szkolenia z najlepszych praktyk w produkcji kawy, promuje powiatową kawę w cenie premium, koordynuje badania mające na celu poprawę jakości zbiorów, koordynuje inspekcje i płaci za certyfikaty.
Gospodarstwo zajmuje się produkcją kawy obróbką mytą (washed process) i naturalną (natural). Najczęściej występujące na rynku kawy afrykańskie pochodzą z obróbki mokrej/mytej, natomiast nasze ziarna pochodzą z obróbki metodą naturalną. Oznacza to, że ziarna po zbiorach są suszone na słońcu, aż do uzyskania pożądanej wilgotności. Skutkuje to bardzo kompleksowym, owocowym i słodkim smakiem owoców z przepiękną kwasowością. Ziarna otrzymały 87,25 punktów SCA.