Kostaryka Beneficio Monte Brisas
Kostaryka Beneficio Monte Brisas
Kostaryka Beneficio Monte Brisas

Kostaryka Beneficio Monte Brisas

36,00 zł
Brutto

Kostaryka Beneficio Monte Brisas - kawa specialty o ocenie sensorycznej SCA 85 pkt., 100% Arabica, którą wypalimy dopiero po złożeniu zamówienia.

W filiżance słodka, z wyczuwalną owocowością, przyjemną owocowością żurawiny, migdałów, cynamonu i kakao. Niska kwasowość.

Opakowanie
  • 250g
  • 500g
Sposób mielenia

Szczegóły produktu

Stopień palenia
Średni - Full City
Data palenia
Kawę wypalimy po złożeniu zamówienia!

Opis

Kostaryka Beneficio Monte Brisas
85 punktów SCA

Kostaryka Beneficio Monte Brisas semi-washed. Historia to rozpoczęła się w latach 80-tych ub. wieku, gdy Guido Salazar postanowił zasadzić kawę na swoich ziemiach. W latach 90-tych, z powodu problemów zdrowotnych gospodarstwem zajęła się jego żona, Maria Elena Castro.

Maria Elena Castro i jej syn Luis Salazar otworzyli własny mikromłyn, Beneficio Monte Brisas, w 2011 roku po latach dostarczania swoich wiśni kawowych do innych młynów i spółdzielni.
Mikromłyn (micromill) to niewielka, działająca na potrzeby gospodarstwa stacja przetwarzania wiśni kawowych, dająca całkowitą kontrolę nad procesem produkcji kawy i dająca możliwość dostrajania go, w celu uzyskania najlepszego możliwego smaku. W Kostaryce rolnicy zwykle należeli do dużych młynów spółdzielczych lub po prostu zbierali wiśnie i sprzedawali je do dużego młyna.

Farma Marii Eleny nosi nazwę Finca La Salaca i znajduje się na wysokości 1750 metrów nad poziomem morza na bujnych stokach górskich Zarcero w słynnym rejonie uprawy West Valley, w Kostaryce.

Kawa po zbiorach trafia do tzw. pulpera, który usuwa z wiśni skórkę oraz część miazgi owocowej. Pozostawienie tej miazgi owocowej nietkniętej zamiast jej zmywania to cecha charakterystyczna tzw. procesu honey w świecie kawy. Ta partia jest jednak obrabiana w procesie zwanym "semi-washed" lub "white honey", co jest kostarykańskim odpowiednikiem kawy "fully washed". Maszyna do usuwania miazgi jest skalibrowana tak, aby usunąć jak najwięcej owoców. Następnie kawa jest myta przez krótki czas, aby pomóc w pozbyciu się pozostałości owocu. Przez celowy brak fermentacji wciąż pozostaje nietknięta bardzo cienka warstwa owocu na ziarnach. Tak obrobione ziarna trafiają na 15 dni na łoża afrykańskie, gdzie suszone są na słońcu. Finalnie pozostała cienka warstwa owocowa na ziarnach przekłada się na to, że kawa wygląda trochę ciemniej po wypaleniu.

Wielkość całej produkcji na plantacji Finca La Salaca to 600 worków kawy rocznie. Partia, z której pochodzi nasza kawa, to zaledwie 14 worków rocznie po 35 kg każdy.

Kawa z plantacji Finca La Salaca to 100% Arabica odmiany Centroamericano i obrabiana jest po zbiorach w procesie semi-washed.

Opowieści właścicielki plantacji, pani Marii Eleny Castro, na temat pracy na farmie można posłuchać na Instagramie :)

Smak: słodycz żurawiny, migdały, cynamon, kakao. Niska kwasowość.

Body: średnie+

Kawę wypalimy dla Państwa po złożeniu zamówienia.

  • Charakterystyka: 100% Arabica
  • Punktacja: 85 SCA
  • Kraj: Kostaryka
  • Region:  Zarcero, West Valley
  • Plantacja: Finca La Salaca
  • Właściciel farmy: Maria Elena Castro
  • Miejsce upraw: okolice miasta Alajuela
  • Obróbka: semi-washed
  • Odmiana: Centroamericano F1
  • Wysokość upraw: 1750 m n.p.m.
  • Zbiory: od grudnia do lutego
  • Pakowanie: 35 kg worek + worek GrainPro 

Opinie

Obecnie brak opinii - zaloguj się, aby dodać

Zobacz także

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu