Peru Negrisa ORGANIC to nasza nowa kawa speciality z Ameryki Południowej. Ze względu na swój smak jest to zupełnie inna propozycja kawowa, niż do tej pory mieliśmy okazję prezentować.
Kawa uprawiana jest przez rodzinę Negrisa i pochodzi z plantacji nazwanej właśnie tym nazwiskiem. Rodzina ta prowadzi firmę, również o nazwie Negrisa, która zajmuje się uprawą, przetwórstwem, kontrolą jakości oraz eksportem własnej kawy. Jest to tradycyjne i samowystarczalne gospodarstwo rolnicze, które nie musi korzystać z zewnętrznych podmiotów, takich jak stacje obróbki kawy (tzw. młyny) czy "suszarnie". Wszystkie procesy związane ze zbiorami, segregacją, obróbką oraz suszeniem ziaren odbywają się na jednej plantacji.
Kawa Peru Negrisa ORGANIC uprawiana jest na plantacji mieszczącej się pomiędzy miejscowościami Villa Rica i Pichanaki, w prowincji Chanchamayo, na wysokości 1500–1700 metrów n.p.m. Jest to kawa Arabica odmiany Typica. Obrabiana jest metodą "na mokro" (ang. washed).
Ziarna pochodzą ze zbiorów 2022 i otrzymały 84 punkty w skali SCA oraz najwyższą klasyfikację: GRADE 1. Kawy z plantacji NEGRISA posiadają certyfikaty UTZ, ORGANIC oraz Biolatina (certyfikat krajowy).
Więcej informacji znajdą Państwo na stronie plantatora: http://www.negrisa.com/