Brazylia Raul Assunção Pinto e Filhos
Raul Assunção Pinto e Filhos
Raul Assunção Pinto e Filhos
Raul Assunção Pinto e Filhos
Raul Assunção Pinto e Filhos

Brazylia Raul Assunção Pinto e Filhos

45,00 zł
Brutto

Brazylia Raul Assunção Pinto e Filhos - kawa specialty, która otrzymała ocenę 87.38 pkt. SCA. Pochodzi z procesu kontrolowanej fermentacji. Smak: pomarańcza, kakao, melasa, nuta karmelu. Kawa posiada certyfikaty Rainforest Alliance, 4C oraz UTZ.

Opakowanie
  • 250g
  • 500g
Sposób mielenia

Szczegóły produktu

Stopień palenia
City+
Data palenia
Kawę wypalimy po złożeniu zamówienia!

Opis

Brazylia Raul Assunção Pinto e Filhos
87.38 punktów SCA

Brazylia Raul Assunção Pinto e Filhos to nasza nowa propozycja, którą kierujemy szczególnie do miłośników kaw pochodzących z procesu kontrolowanej fermentacji. Ziarna te otrzymały wysoką notę sensoryczną 87.38 punktów SCA.

Jest to microlot (mikrozbiór) o numerze 246, pochodzący ze specjalnie wydzielonej części plantacji, w celu uzyskania lepszej jakości ziaren. Kawa ta pochodzi z plantacji Fazenda Moinho, ulokowanej w gminie Lavras, w Campo das Vertentes. Należy ona do grupy kilku plantacji w rodzinnej firmie Raula Assunção Pinto i jego synów o nazwie SolidaCafe. 
Raul kontynuuje rodzinną tradycję uprawy kawy, skupiając się aktualnie wyłącznie na uprawach kawy specialty. Obecnie pracuje u boku swoich dwóch synów, Andre i Allysson oraz swojego zięcia Maurício. 

Jest to kawa 100% Arabica odmiany botanicznej Arara. Kawa otrzymała wysoką notę 87.38 punktów SCA i uprawiana jest na wysokości 920 m n.p.m. Zbiory są zaplanowane zgodnie z poziomem dojrzałości owoców kawowca, ponieważ poletka prezentują różne dojrzewanie. Prowadzony jest monitoring poletek weryfikujący stopień dojrzałości każdego z nich, gdyż na plantacji znajdują się odmiany o wczesnym, pośrednim i późnym dojrzewaniu. Zbiory rozpoczynają się na plantacjach wcześnie dojrzewających i trwają do zakończenia zbiorów późno dojrzewających. Proces zbiorów zwykle rozpoczyna się w maju, trwa kilka miesięcy i jest wykonywany w 100% mechanicznie. Po zbiorach wiśnie kawowca są mechanicznie obierane ze skórki, obrabiane metodą obróbki "natural", a następnie trafiają do szczelnie zamkniętych zbiorników, gdzie poddawane są procesowi kontrolowanej fermentacji (Anaerobic fermentation). Po fermentacji ziarna są suszone na betonowych patio, przez około 9 dni. Następnie są magazynowane przez kilka tygodni, w celu ustabilizowania wilgotności ziaren do poziomu pomiędzy 11% a 12%, a następnie pakowanie w małe, oddychające worki GrainPro 30 kg, które utrzymują odpowiednią wilgotność oraz świeżość ziaren aż do momentu dostawy do naszej palarni.

Ze względu na swój wyjątkowy charakter oraz sposób obróbki ziaren partia ta jest sygnowana imieniem i nazwiskiem właściciela plantacji, tj. Raul Assunção Pinto e Filhos ("e Filhos" oznacza "i synowie").

Zapraszamy również do zwiedzenia plantacji Fazenda Moinho dzięki platformie YouTube - PREZENTACJA oraz wysłuchania wywiadu z jednym z synów Raula (napisy ang.). Farmę można także obejrzeć na mapie, z lotu ptaka. Synowie pana Raula są także aktywni na Instagramie, dzięki czemu można podejrzeć jak wygląda ich praca.

Kawa posiada certyfikaty Rainforest Alliance, 4C oraz UTZ.

Smak: lekki i owocowy. Na pierwszym planie wyczuwalne owoce pomarańczy z ich przyjemną (średnią) kwasowością i kakao, delikatne nuty karmelu i kwiatów.

Body: średnio-ciężkie

Kawę tę wypalimy dopiero po złożeniu zamówienia, delikatnie, na stopień "City+". Proponujemy jednak wypróbowanie jej nie wcześniej niż 7 dni od daty palenia, gdy ziarna oddadzą nadmiar nagromadzonego CO2. Kawa ta daje lekki, przyjemnie owocowy i kakaowy napar. Gorąco polecamy wypróbowanie jej jako kawa czarna, zaparzona w ekspresie ciśnieniowym lub metodą przelewową. Do napojów mlecznych proponujemy użycie mniejszej ilości mleka niż zazwyczaj, tj. ok 80% tradycyjnie stosowanej objętości. 

  • Charakterystyka: 100% Arabica
  • Punktacja: 87.38 SCA
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Gmina Lavras (Campo das Vertentes)
  • Plantacja: FAZENDA MOINHO
  • Właściciel farmy: Raul Assunção Pinto 
  • Wielkość farmy: 87 hektarów
  • Obróbka: Natural + Controlled Fermentation
  • Odmiana: Arabica Arara
  • Wysokość upraw: 920 metrów n.p.m.
  • Zbiory: od maja do momentu zebrania wszystkich dojrzałych owoców
  • Pakowanie: 30 kg worek + worek grainpro
  • Certyfikaty: Rainforest Alliance, 4C oraz UTZ.

Opinie

Obecnie brak opinii - zaloguj się, aby dodać

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu