Brazylia Fazenda São Mateus to pierwsza w naszej ofercie kawa pochodząca z obróbki miodowej (honey process). Ziarna otrzymały wysoką notę sensoryczną 87 punktów SCA.
W 1977 roku dr Flavio Pentagna Guimarães stworzył firmę Guima Café nabywając swoją pierwszą plantację kawy. Dziś posiadłość Guima to kilka plantacji zajmujących się wyłącznie uprawą kawy specialty, podzielonych na mniejsze poletka z uwagi na różnorodność odmian botanicznych kawowca. Nasze ziarna pochodzą z jednej z nich, a dokładnie z plantacji São Mateus, czyli Św. Mateusz.
Fazenda São Mateus, zarządzana przez panią Lucimar Silva, mieści się 15 kilometrów na południe od miasta Varjão de Minas, w stanie Minas Gerais. Plantację można obejrzeć z lotu ptaka (mapa). Kawa uprawiana jest na wysokości od 980 do 1030 m n.p.m. i jest to Arabica odmiany Yellow Bourbon.
Zbiory trwają od maja do sierpnia. Strategia zbiorów dojrzałych owoców zaczyna się od planowania i wyboru odmian. Gospodarstwo każdorazowo planuje sadzenie nowych krzewów kawowca w celu zasadzenia odmian, które cechują się wczesnym, późnym i średnim dojrzewaniem, tak aby idealny czas na zbiory nie pokrywał się z innymi plantacjami i był adekwatny do dostępnej infrastruktury m.in. maszyn do zbierania owoców czy młyna do obróbki ziaren. Gospodarstwo wykonuje mapowanie każdego z drzewostanów, mierząc stopień Brixa (skala Brixa) i oceniając, czy uzyskano odpowiedni procent dojrzałych owoców do rozpoczęcia zbioru. Płaska topografia plantacji pozwala na mechanizację całego zbioru. W ten sposób powstaje harmonogram, w którym ocenia się kwitnienie kawy w poprzednim roku, historię zbiorów, ładunek do zebrania, poziom dojrzałości owoców i dostępne maszyny. Proces jest prowadzony w sposób zoptymalizowany, priorytetowo traktowane są poletka o najwyższym procencie dojrzałych owoców.
Po zbiorach nasze ziarna zostały poddane tzw. obróbce miodowej (honey process). Przebiega ona następująco: skórka owoców jest usuwana w ciągu 24 godzin od momentu zbioru, ale cały śluz owocowy pozostawia się do wyschnięcia na nasionach (bez płukania jak w przypadku kaw z procesu Pulped Natural). Dzięki temu kawa zyskuje zupełnie odmienny, wręcz niesamowity profil smakowy. Fermentacja kawy zachodzi przez cały proces suszenia. Sam proces suszenia trwa do momentu, gdy ziarna osiągną wilgotność ok 11% i trwa średnio od 18 do 25 dni.
Nasze ziarna to wysokiej jakości kawa o ocenie sensorycznej 87 punktów SCA, która brała udział prestiżowych zawodach kawowych Cup of Excellence oraz posiada certyfikaty:
- Rainforest Alliance
- UTZ
- Brazilian Specialty Coffee Association (BSCA)
- Federacji Região do Cerrado Mineiro
- British Regenagri (certyfikat farmy)
- certyfikat jakości AAA od Nespresso
- Café Practices
Na profilu Instagram plantatora można podejrzeć jego pracę jak i samą plantację.
Więcej informacji na stronie plantatora http://guimacafe.com.br