Brazylia Marisa Contreras anaerobic 88 SCA
Fazenda Capoeira Marisa Contreras
Fazenda Capoeira Marisa Contreras
Fazenda Capoeira Marisa Contreras
Fazenda Capoeira Marisa Contreras
Brazylia Marisa Contreras
Brazylia Marisa Contreras
Brazylia Marisa Contreras anaerobic 88 SCA
Fazenda Capoeira Marisa Contreras
Fazenda Capoeira Marisa Contreras
Fazenda Capoeira Marisa Contreras
Fazenda Capoeira Marisa Contreras
Brazylia Marisa Contreras
Brazylia Marisa Contreras

Brazylia Marisa Contreras

49,00 zł
Brutto

Brazylia Marisa Contreras - kawa specialty, która otrzymała ocenę 88 punktów SCA. Ziarna pochodzą z procesu kontrolowanej fermentacji (długo fermentowana).

Smak: słodki, delikatnie owocowy, z minimalną kwasowością i niską goryczką. Nuty smakowe: słodka czekolada, karmel, świeże owoce, cytrusy. Kawa posiada certyfikat UTZ, BSCA oraz Certifica Minas Café.

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49 zł

Opakowanie
  • 250g
  • 500g
Sposób mielenia

Szczegóły produktu

Stopień palenia
City+
Data palenia
Kawę wypalimy po złożeniu zamówienia!

Opis

Brazylia Marisa Contreras
88 punktów SCA

Brazylia Marisa Contreras to kolejna propozycja kawowa dla miłośników ziaren pochodzących z tzw. procesu kontrolowanej fermentacjiZiarna te otrzymały bardzo wysoką notę sensoryczną 88 punktów w skali Specialty Coffee Association.

Ta konkretna partia kawy jest sygnowana imieniem i nazwiskiem Marisa Contreras, współwłaścicielki plantacji Fazenda Capoeira. Właścicielami gospodarstwa Fazenda Capoeira jest małżeństwo, Marisa i Gabriel Contreras. Historia plantacji rozpoczyna się około 12 lat temu, gdy małżeństwo odziedziczyło gospodarstwo po ojcu pani Marisy, który zajmował się uprawą kawy. Do tej pory oboje pracowali w handlu farmaceutycznym w mieście Bebedouro, w głębi stanu São Paulo. Kawa zawsze była ich pasją, dlatego postanowili zainwestować w tę działalność, choć była im zupełnie nieznana. W 2012 roku pani Marisa dosłownie zdecydowała się „zamienić szpilki na kalosze i ruszyła w pole”, tym samym rozpoczęła produkcję kawy wysokiej jakości. Fazenda Capoeira mieści się w gminie Areado, w stanie Minas Gerais i można ją obejrzeć z lotu ptaka (mapa)

Nasze ziarna uprawiane są na bardzo niskiej wysokości 820 m. n.p.m. i jest to kawa Arabica odmiany botanicznej Rubi MG 1192. 

Zbiory zaczynają się w maju i kończą we wrześniu. Aby zebrać bardziej dojrzałe owoce kawowca i podnosić jakość produkowanej na farmie kawy, stosuje się selektywne zbiory z pól. Strategia ta polega na planowaniu zbiorów tak, aby najpierw zbierane były wiśnie z parceli o wyższym odsetku dojrzałych owoców. Oprócz monitoringu stopnia dojrzałości, gospodarstwo mierzy stopień Brixa każdej z parcel w celu lepszego kierowania i podejmowania decyzji, kiedy należy rozpocząć zbiór. Nasze ziarna po zbiorach zostały poddane procesowi kontrolowanej fermentacji, a następnie zostały wysuszone na betonowych patio (obróbka kawy natural). Po wysuszeniu ziarna były magazynowane przez kilka tygodni, w calu ustabilizowania ich wilgotności do poziomu 12%. Kawa została zapakowana w małe, oddychające worki GrainPro o wadze 30 kg, które utrzymują odpowiednią wilgotność oraz świeżość ziaren, aż do momentu dostawy do naszej palarni kawy.

Oferowana partia kawy jest sygnowana imieniem i nazwiskiem właścicielki plantacji, tj. Marisy Contreras. Wszystkie kawy pochodzące z Fazenda Capoeira posiadają certyfikaty UTZ, BSCA oraz Certifica Minas Café.

Pani Marisa Contreras jest również bardzo aktywna w mediach społecznościowych, dlatego zapraszamy do odwiedzenia Facebooka plantacji, gdzie można podejrzeć jej pracę. Po więcej ciekawostek na temat gospodarstwa oraz pani Marisy zapraszamy na stronę plantacji: https://fazendacapoeiracoffee.com.br

Smak: Przyjemny i słodki, a w nim: słodka czekolada, karmelizowany cukier, tropikalne owoce oraz nuta kakao na finiszu. Niska, przyjemna, owocowa kwasowość.

Body: ciężkie

Kawę tę wypalimy dopiero po złożeniu zamówienia, delikatnie, na stopień średni - "City+". Gorąco polecamy wypróbowanie jej nie wcześniej niż 7 dni od daty palenia, gdy ziarna oddadzą nadmiar nagromadzonego CO2. Kawa ta daje słodki, czekoladowy i przyjemnie owocowy napar, z delikatnie zaznaczoną goryczką. Gorąco zachęcamy do wypróbowanie jej jako kawa czarna (americano lub espresso), zaparzona w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym. Daje dobre rezultaty z dodatkiem mleka, choć zalecamy użycie mniejszej ilości niż zazwyczaj, tj. 90% standardowo stosowanej objętości. 

Kawę wypalimy dla Państwa po otrzymaniu zamówienia.

  • Charakterystyka: 100% Arabica
  • Punktacja: 88 SCA
  • Kraj: Brazylia
  • Region: gmina Areado, stan Minas Gerais
  • Plantacja: FAZENDA CAPOEIRA
  • Właściciel farmy: Marisa i Gabriel Contreras
  • Wielkość farmy: 82 hektary
  • Obróbka: Controlled Fermentation + natural
  • Odmiana: Arabica Rubi MG 1192
  • Wysokość upraw: 820 metrów n.p.m.
  • Zbiory: od maja do września
  • Pakowanie: 30 kg worek + worek grainpro
  • Certyfikaty: UTZ, BSCA, Certifica Minas Café.

Opinie

Obecnie brak opinii - zaloguj się, aby dodać

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu