Uganda Kanyenze Cooperative to kawa specialty, która otrzymała ocenę sensoryczną na poziomie 83 punktów w skali SCA, a jej ziarna zostały pozyskane metodą "na mokro" (ang. washed).
Nasza kawa pochodzi ze spółdzielni "Kanyenze Coffee Farmers’ Cooperative" zrzeszającej 123 małych farmerów, których poletka ulokowane są w paśmie górskim Ruwenzori, w zachodniej Ugandzie.
Spółdzielnia jest częścią większej kooperatywy o nazwie "The Kanyenze People's Cooperative", która zajmuje się również uprawą kakao i wanilii, dając zatrudnienie łącznie 1705 osobom. W tej grupie aż 1023 pracowników to kobiety, co wcale nie jest tak oczywiste w tamtych rejonach. Spółdzielnia została założona w celu pomocy społecznościom rolniczym, które w przeszłości były marginalizowane z powodu wojen, ubóstwa i położenia geograficznego. Spółdzielnia Kanyenze rozpoczęła działalność jako organizacja społeczna w 2000 r. i została w pełni zarejestrowana w czerwcu 2007 r. Podczas wojny (1996-2001) ludzie stracili domy, a region ogarnęła bieda. Po wojnie ludzie wrócili i zostali zmobilizowani między innymi do zajęcia się kwestiami ubóstwa i wzmocnienia pozycji kobiet w regionie. Zdali sobie sprawę, że naturalna kawa Arabica jest towarem powszechnym wśród wszystkich rolników i zaczęli się organizować, tworząc kooperatywę ukierunkowaną na produkcję kawy wysokiej jakości.
Nasza kawa uprawiana jest na wysokości 1300-2000 m n.p.m. i jest to Arabica odmiany SL 28.
Główne zbiory rozpoczynają się w październiku i trwają aż do lutego. Po zbiorach wiśnie kawowca są sortowane, a następnie trafiają do depulpera w celu usunięcia z nich skórki oraz miąższu. Kawa jest fermentowana przez 12 do 18 godzin zanim zostanie poddana obróbce na mokro. Roczna produkcja kawy z tej kooperatywy to zaledwie 300 worków.
Pracę rolników można podejrzeć na fanpagu kooperatywy - Facebook.