Tym razem mamy przyjemność zaprezentować naszym klientom nową, bardzo interesującą i przyjemną kawę o słodkim smaku, nutach czekolady, melasy i lekkim, orzeźwiającym posmaku czerwonych owoców. Ziarna otrzymały wysoką notę sensoryczną 85 punktów w skali Specialty Coffee Association.
Nasza kawa pochodzi z plantacji Fazenda Vila Boa, farmy, która położona jest w bliskiej okolicy miasta Carmo da Mata, w Campos das Vertentes, na południu Minas Gerais, w Brazylii. Historia gospodarstwa rozpoczęła się od Nelsona Borgesa, który całkowicie poświęcił się uprawie kawy, a w 1988 r. jego następczynią została jego jedyna córka, Monica Borges de Sousa. Dziś ona i jej mąż, Rubio Fernal Ferreira e Sousa, kładą duży nacisk na zrównoważony rozwój i wpływ społeczny swojego projektu, skupiając się wyłącznie na uprawie kawy wysokiej jakości.
Region Campos das Vertentes charakteryzuje się wysokimi płaskowyżami o średniej wysokości 1030 metrów nad poziomem morza, regularnymi opadami i łagodnymi temperaturami przez cały rok. Te warunki są idealne do uprawy kawy specialty w Brazylii.
Gospodarstwo od długiego czasu koncentruje się na wpływie społecznym i środowiskowym. Oprócz wspierania prawie 450 osób z okolicznej społeczności w zakresie miejsc pracy i projektów społecznych poprzez organizację pozarządową ICAFE, Fazenda Vila Boa posiada certyfikat neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla. Nadany przez GRÖN certyfikat wskazuje, że gospodarstwo pochłania więcej CO2 poprzez życie roślin (proces fotosyntezy), niż emituje przez zbiory i przetwarzanie owoców kawowca.
W Fazenda Vila Boa kawa uprawiana jest na wysokości od 980 do 1250 metrów nad poziomem morza, na obszarze 320 ha.
Nasze ziarna to wysokiej jakości Arabica odmiany Yellow Bourbon, która pochodzi z najwyżej położonych regionów farmy.
Zbiory wykonywane są w sposób selektywny i zbierane są tylko dojrzałe owoce. Następnie przechodzą kontrolę jakości w celu usunięcia wiśni, które mogą mieć wady lub są niedojrzałe.
Kawa otrzymała wysoką ocenę 85 punktów w skali SCA.
Ta partia kawy została przetworzona poprzez obróbkę metodą "natural", w przeciwieństwie do większości kaw w regionie, które są przetwarzane jako „pulped natural”, jak choćby nasza Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha. Oznacza to, że ziarna kawy pozostawia się do wyschnięcia na słońcu w całych wiśniach, bez ich wcześniejszego usunięcia.
Po suszeniu ziarna zostały zapakowana w oddychające worki GrainPro o wadze 60 kg, które utrzymują odpowiednią wilgotność oraz świeżość ziaren, aż do momentu dostawy do naszej palarni.
Wszystkie kawy pochodzące z plantacji Fazenda Vila Boa posiadają certyfikaty Rainforest Alliance oraz UTZ.
Zapraszamy na wirtualną wycieczkę po plantacji Fazenda Vila Boa. Prezentacja wideo gospodarstwa znajduje się pod opisem. Pracę gospodarstwa można także podejrzeć na Instagramie.