Brazylia Fazenda Santa Rita - kawa specialty, z obróbki natural, która otrzymała punktację 82,5 w skali Specialty Coffee Association.
Ziarna pochodzą z gospodarstwa Fazenda Santa Rita (Święta Rita), której właścicielem jest Rodrigo de Freitas Silva. Plantacja znajduje się w bliskiej okolicy miasta Jeriquara, w stanie São Paulo, w mezoregionie Ribeirão Preto, w Brazylii i powstała w 2006 roku. Właściciel, wraz ze swoją plantacją, należy do COCAPEC (Cooperativa de Cafeicultores e Agropecuaristas), tj. Spółdzielni Plantatorów i Rolników Kawy. Kooperatywa Cocapec, która łączy obecnie 2000 małych plantatorów, a jej działalność zmieniła scenariusz uprawy kawy w całym regionie, usprawniając rozwój technologiczny w tej dziedzinie. Również stworzyła lepsze warunki nabywania produktów, usprawniła zakup i sprzedaż kawy oraz w sposób ciągły współpracuje z członkami spółdzielni, w celu poprawy jakości produktów, które mają ogromne znaczenie w segmencie kaw specialty.
Rodrigo de Freitas Silva pochodzi z rodziny rolniczej, która od dziesiątek lat była związana z uprawą kawy. Teren, na którym znajduje się obecna plantacja, Rodrigo odziedziczył po swoich dziadkach, rozpoczynając w 2006 roku uprawę kawy. Od 2010 roku plantator skupił się wyłącznie na uprawie kawy specialty. Teren, na którym znajduje się gospodarstwo, jest tak rozległy, że na miejscu, prócz plantacji, powstała także własna szkółka do upraw sadzonek kawowca (nie każda plantacja posiada takową i większość z nich zaopatruje się u innych rolników). 89% gospodarstwa jest nawadniane kropelkowo, co gwarantuje dobry rozwój roślin, w połączenie z niezwykle żyzną ziemną i doskonałe warunki produkcji.
Kawa na Fazenda Santa Rita uprawiana jest na wysokości od 890 m n.p.m. do 1200 m n.p.m. Początek zbiorów przypada zwykle na maj, ale mogą się przedłużyć nawet do sierpnia ze względu na proces kwitnienia niektórych odmian botanicznych. Nasze ziarna to Arabica odmiany botanicznej Mundo Novo i Red Catuai, które uzyskały ocenę sensoryczną 82,5 punktów SCA. Kawa po zbiorach została obrobiona metodą "natural", tj. tuż po zbiorach ułożona została na nasłonecznionym patio i pozostała tam przez około 8 dni do wyschnięcia. Następnie ziarna trafiły na 2 dni do suszarni mechanicznej, w celu zakończenia procesu suszenia i uregulowania wilgotności ziaren do poziomu ok. 11,5%. Po przetworzeniu ziarna zostały zapakowane w dodatkowe worki GrainPro, które utrzymują ich świeżość, aż do momentu dostawy do naszej palarni.
Zapraszamy do obejrzenia krótkiej prezentacji plantacji oraz wysłuchania wywiadu z jej właścicielem na YouTube (oczywiście w języku portugalskim :) )
Certyfikat: kawy z plantacji Fazenda Santa Rita posiadają certyfikat Fair Trade.