Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro
Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro
kawa Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro
Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro
Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro
kawa Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro

Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro

47,00 zł
Brutto

Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro - kawa specialty, która otrzymała ocenę 86 punktów SCA. Ziarna pochodzą z procesu kontrolowanej fermentacji (długo fermentowana).

Smak: Niezwykle złożony, łagodny. Przyjemnie lekki, słodki, kwiatowy i owocowy. Wyczuwalne świeże oraz suszone owoce, z nutą miodu i mlecznej czekolady. Na finiszu przyjemnie lekka, grejpfrutowa goryczka. Niska, cytrusowa kwasowość. Średnie body.

Kawa posiada certyfikaty UTZ i BSCA.

Opakowanie
  • 250g
  • 500g
Sposób mielenia

Szczegóły produktu

Stopień palenia
City+
Data palenia
Kawę wypalimy po złożeniu zamówienia!

Opis

Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro
86 punktów SCA

Brazylia Ivan Junqueira Ribeiro jest nową propozycją naszej palarni dla miłośników ziaren pochodzących z tzw. procesu kontrolowanej fermentacji. Ziarna te pochodzą ze zbiorów 2023 i otrzymały wysoką notę sensoryczną 86 punktów w skali Specialty Coffee Association. Kawa ta to tzw. microlot o numerze 0245, sygnowany imieniem i nazwiskiem Ivan Junqueira Ribeiro, jednego z dwóch właścicieli plantacji Fazenda do Cruzeiro.

Fazenda do Cruzeiro to plantacja położona tuż obok miasta Santo Antônio do Amparo, w regionie Campo das Vertentes, w Brazylii. Plantację można obejrzeć z lotu ptaka (mapa).
Historia Fazenda do Cruzeiro sięga roku 1923, kiedy to para Avelino Ferreira de Aguiar i Maria Julia de Paiva Aguiar wzięła ślub. Oboje pochodzili z tradycyjnych rodzin w gminie Santo Antônio do Amparo. Jako rolnik i plantator kawy, Avelino wyróżniał się dążeniem do ciągłego rozwoju swojego biznesu. Był jednym z pierwszych w całym regionie, który posiadał elektryczność, linię telefoniczną i bieżącą wodę w swoim gospodarstwie. Avelino był również pionierem w instalacji bardzo zaawansowanego w tamtym okresie urządzenia do przetwarzania kawy po zbiorach. Gdy Avelino zmarł w 1931 roku, w kolejnych dekadach gospodarstwem zarządzała jego żona Maria Julia oraz ich pierworodny syn José Ananias. Całkiem niedawno, bo w 2006 roku, obecny właściciel plantacji, Ivan Junqueira Ribeiro, prawnuk José Ananiasa, nabył udziały swojej matki, wujków i ciotek, łącząc farmę, w jedno gospodarstwo. 
W maju 2023 roku bracia bliźniacy, Paulo i Ivan Junqueira, właściciele gospodarstwa, obchodzili swoje 50-te urodziny, świętując tym samym 100. rocznicę powstania plantacji Fazenda do Cruzeiro.

Zbiór owoców kawowca rozpoczyna się zwykle około 20 maja i kończy w połowie sierpnia. Zbiory odbywają się głównie w sposób mechaniczny, tj. za pomocą specjalnych kombajnów, z wyjątkiem nowszych upraw, które nie pozwalają jeszcze na użycie maszyn. W przypadku niektórych upraw przeprowadza się zbiór selektywny. Dotyczy to partii mikrolotów, czyli kaw, które zostaną przeznaczone na prestiżowe, w świecie kawy, zawody lub do procesu kontrolowanej fermentacji.

Ziarna z tej konkretnej partii po zbiorach zostały poddane procesowi kontrolowanej fermentacji, a następnie zostały wysuszone na betonowych patio (obróbka kawy natural). Po wysuszeniu ziarna były magazynowane ok. 30 dni, w calu ustabilizowania ich wilgotności do poziomu 11,5-12%.

Nasze ziarna to kawa Arabica odmiany botanicznej Arara, uprawiana na wysokości od 905 metrów do 1160 metrów n.p.m., które uzyskały ocenę 86 punktów w skali SCA.

Oferowana partia kawy jest sygnowana imieniem i nazwiskiem właściciela plantacji, tj. Ivan Junqueira Ribeiro. Kawy pochodzące z Fazenda do Cruzeiro posiadają certyfikaty: UTZ oraz BSCA 

Smak: Niezwykle złożony, łagodny. Bardzo lekki, słodki i kwiatowy. Wyczuwalne są również świeże oraz suszone owoce, z nutą miodu i mlecznej czekolady. Na finiszu przyjemna, lekka, grejpfrutowa goryczka. Niska, cytrusowa kwasowość. 

Body: Średnie.

Kawa ta daje słodki, bardzo lekki (niczym herbata), kwiatowy i owocowy napar, z delikatnie zaznaczoną goryczką na finiszu.  Gorąco zachęcamy do wypróbowanie jej jako kawa czarna (americano lub espresso), zaparzona w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym. Daje również ciekawe rezultaty z dodatkiem mleka, choć zalecamy użycie mniejszej ilości niż zazwyczaj, tj. ok 80% standardowo stosowanej objętości. 

Kawę tę wypalimy dopiero po otrzymaniu zamówienia, delikatnie, na stopień średni - "City+". Gorąco polecamy wypróbowanie jej nie wcześniej niż 7 dni od daty palenia, gdy ziarna oddadzą nadmiar nagromadzonego CO2.

Kawę wypalimy dla Państwa po otrzymaniu zamówienia.

  • Charakterystyka: 100% Arabica
  • Punktacja: 86 SCA
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Campo das Vertentes
  • Plantacja: Fazenda do Cruzeiro
  • Właściciel farmy: Ivan Junqueira Ribeiro
  • Miejsce upraw: Santo Antônio do Amparo
  • Obróbka: Anaerobic Fermentation
  • Odmiana: Arabica Arara
  • Wysokość upraw: 905 - 1160 metrów n.p.m.
  • Zbiory: 2023
  • Pakowanie: 60 kg worek + worek grainpro
  • Certyfikaty: UTZ oraz BSCA 

Opinie

Obecnie brak opinii - zaloguj się, aby dodać

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Ten sklep wykorzystuje technologię "Ciasteczek", która rozszerza możliwości działania sklepu