Brazylia Fazenda Monte Belo to wysokiej jakości kawa speciality pochodząca z plantacji o tej właśnie nazwie, znajdującej się w okolicach miasta Espirito Santo do Pinhal (mapa). Plantacja Monte Belo powstała w 1935 roku, a założycielami byli członkowie rodziny Ferraz. Początkowo rodzina rozpoczynała uprawę kawy od plantacji wielkości 25 ha, obecnie jej wielkość to 150 ha. Obecny właściciel, Jose Ferraz, kontynuuje tradycję swojej rodziny zajmując się produkcją wysokiej jakości kawy.
Kawa Brazylia Fazenda Monte Belo to microlot (mikro zbiór) i pochodzi z celowo opóźnionych zbiorów (Late Harvest). Jest to koncepcja inspirowana praktykami winiarskimi. Późne zbiory w uprawie kawy oznaczają przeciągnięcie czasu zbioru tak długo, jak to możliwe, tj. gdy czereśnie stają się fioletowe, a nie jak zwykle czerwone, co skutkuje dodatkową słodyczą i pełniejszym body w filiżance. Po zbiorach kawa jest obrabiana metodą "natural". Ziarna posiadają certyfikat nadany przez organizację 4C (The Common Code for the Coffee Community) oraz uzyskały notę 84 puntków w skali SCA.