- Typ
- Susz owoców kawowca
Cascara Panama Anselmito
Cascara Panama Anselmito - susz z owoców kawowca do przygotowania aromatycznych naparów.
Szczegóły produktu
Opis
Cascara, czyli susz z owoców kawowca służy do przygotowywania armatycznych i orzeźwiających naparów. Można ją podawać na zimno, jak i na gorąco.
Nasza cascara pochodzi z Panamy, z plantacji Anselmito. Wiśnie kawowca, z której pochodzi nasza cascara to kawa Arabica. Po zbiorach są one poddawane obróbce na mokro, a następnie suszone na słoncu. Plantacja Anselmito zajmuje się uprawą odmian Arabica Caturra i Catuaí na wysokości od 1200 do 1400 m n.p.m.
Smak: śliwka, gruszka, cukier trzcinowy. Średnia, ale bardzo przyjemna, zrównoważona kwasowość.
Sposób przygotowania: french press, aeropress lub szklanka. Na każde 200 ml wody potrzeba około 8-12 g suszu. Jeśli chcemy, aby napój był przyjemnie łagodny wystarczy około 8-10 gramów. Susz należy zalać gorącą wodą o temp. ok 90 st., a następnie parzyć przez około 5-8 minut. Można podawać z lodem.
Produkt: Cascara - suszone skórki owoców kawowca
Kraj pochodzenia: Panama
Plantacja: Anselmito.
Rok założenia: 1920
Region: Jaramillo
Odmiana: Arabica Caturra oraz Catuaí
Wysokość upraw: 1200 - 1400 m n.p.m.
Czytaj więcej na naszym blogu: CASCARA – KAWOWA HERBATA?